Monday, July 6, 2015

semoga kanak kanak itu dilindungi Allah

kes dera yaya sgt terkesan kat saya.
sangat sedih saya tgk seorang anak 5 thn yg tak mampu buat apa2 didera sebegitu teruk, sampai jd cacat kekal.
sedih rasanya..
walaupon bukan anak kandung tp sebagai manusia dah takde kah perikemanusiaan?
tergamak melakukan sebegitu atas seorg kanak kanak..
tak adakah sedikit pon belas kasihan dalam hati dia..
keras sungguh hati dia..
hitam sungguh hati dia..
lupakah dia yg Tuhan itu ada.. setiap yg berlaku pasti ada balasannya..

tak dpt dibayangkan sengsara azab yg dilalui budak itu seorang diri
tak berdaya melakukan apa2
mungkin tidur malam seorang diri dlm keadaan lapar dan kesakitan
Tuhan saja yg tahu apa yg dia lalui

tapi semua yg terjadi ada hikmahnya
dah ditakdir nasib dia begitu, terpaksa melalui semua ini
tp saya kagum, sgt kuat semangat dia
walaupon tulang belakang n paha patah tapi masih mampu berjalan
bersangka baik. semasa sakit Allah ada untuk melindungi yaya.
bak kata orang tua2, klo bayi jatuh malaikat sambut
mungkin begitu jugak ngan kanak kanak itu

bertabahla kamu mengharungi hidup ini dimasa akan datang
semoga kamu kuat dan segera sembuh
setiap apa yg terjadi ada hikmahnya
dan ingat yg Allah itu ada
Leave everything to Allah.. Dia tahu apa yang terbaik untuk kita semua

Wednesday, December 10, 2014

digi system error

oh masa lunch td nak tercekik aku bila tetiba ummi call bgtau sampai surat dr digi utk jelaskan bil.
nak tau tak bil brapa??













outstanding balance : rm24005.00
must pay within 7 days : rm17000.00

terkejut sgt2..
takkan bil internet pon bleh cecah 24k.
guna kat ipad je pon, bukan bleh call.
bil lg mahal dr ipad apehallll?
terus takde selera.
padahal nasi ayam, cucur udang kentang, jambu air, honeydew n air soya dpn mata --banyaknyaa makan haha

terus mintak no digi cust service then punyala lama tunggu customer service utk pickup
tp sabarrr
sbb lg risau nak cekau duit nak byr bil 24k mcm mana
tak masuk akal laaa

bila dh bg details rupanya bil hanya rm240.05.
ada technical problem time kuarkan surat itu
bleh gitu?
system terbubuh banyak '0'
hampeh

terus ku sound customer service itu
kataku 'saya tgh makan nak tercekik dgr bil saya sampai 24k? apehal bil internet smpai 24k pulak. nasib saya takde heart attack'
dia reply 'kami minta maaf, mmg dh ramai call kami tanyakan pasal ni. bukan u sorang'

oh ramai rupanya.
mintak2 takde yg kena heart attack.

3rd pregnancy

this week sudah 33weeks ikut scan, klo ikutkan period dh 34weeks.
yuhuu dh boleh bersalin.
for pregnancy this time aku tak keje 3 bln setgh.
cuti dr 2++months pregnant smpaila 6months pregnant.
so skrg br 2 bulan keje then next month off for maternity pulak.
sebenarnya dtg keje pon xde buat pe, just follow up apa yg patut sbb company dh hire assistant.
so dtg just cek keje dia n ajar apa yg tak sempat utk maternity 2 months nnt.

pregnant kali ni ok sikit dr yg 2nd pregnancy.
dh scan and expect boy.
insyaAllah...
sebenarnya aku x kisah girl ke boy ke asalkan sempurna dan sihat, itupon dh amat2 bersyukur..

plan utk pantang kejap je kt kg sbb kakak dina dh sekolah.
walaupon taska 6 thn je tp cikgu dh warn kakak dina kena dtg sekolah jugak sbb takut ketinggalan.
budak2 skrg dh pandai2 so tak bleh nk skip sesuka hati.
bila dh habis urut n tungku so kita cabut blk ke Kulim.

oh skrg tgh prepare nk msk rumah baru.
dh siap basuh dah. tunggu nak panggil ustaz pagar rumah n buat langsir.
semua dh siap pasang lampu kipas.
just ada nak tambah sikit2 je.
pastu nak buat awning kt balkoni master bedroom.
sbb bila dh pindah masuk, outsider not allowed utk msk dlm master bedroom.
so buat siap2.

preparation utk baby dh beli just tinggal nak beli towel baru.
since anak ketiga nie expected boy so kena beli baju2 baru.
takleh guna baju bunga2 kakak2 dah hahahaha
utk preparation anak dulu sikit je beli tambah2 sbb yg dina punye aku dh sakan shopping.
tambahan pulak x larat ms pregnant anah.
utk yg ketiga ni kena beli byk sikit sbb tak semua baju kakak2 bleh pakai.
apapon aku mintak doa banyak2 moga2 dipermudahkan segala urusan..
insyaAllah..

Tuesday, February 4, 2014

vovel

lama gila ok tak update.
huh takde mood lah.
lgpon busy busy busy..

skrg nie ada minat baru. baca novel okay
sblm nie mana layan novel.
lepas tiek dok kt jerman from Oct 2013-Jan 2014, aku sgtla bosan kt rumah.
selalu blk rumah sembang2 jgk psl keje ke, isu semasa ke, dunia ke, politik ke (berilmiah tauuu)
bila tiek takde, takkan nak sembang ngan dinding kot.
nak sembang ngan anak mcmla diorg paham
dua2 dok busy main, nak layan maknye pon x sempat

pastu aku startlah marah2
sbb nak sembang tp tak boleh kan
kan byk mulut katanya hahaaha
pastu aku startlah call semua org sbb nak sembang je
tp kejap je diorg layan pastu buat dek
kdg2 mls angkat phone bila nampak aku call
mcmla aku tak tahu kan
pastu buat alasan 'eh tak perasanla ada call'
cis
adik aku la tuuu

then terpengaruh ngan rakan sebaya yg baca novel
aku pon startlah baca novel hahahaha
blk kg terkejut mak n adik2 I sbb I baca novel okay
adik aku siap ckp
huh baca novel, downgrade mind!!


takde rasa bersalah pon komen camtuh
hampehh
tp ada aku kisah
lantak aku la nak feeling2 kan
rasa muda remaje u olsss
padahal diri dah tua

Monday, July 29, 2013

luaran tak mencerminkan dalaman

hahahaha aku nak gelak dulu okayyy rasa mcm kelakar pulak kan ada 2 kejadian yg hampir sama tp tak serupa : kejadian 1 aku parking kete kt dpn bank. ada satu alphard bwk laju parking kt sebelah. turunlah sorang driver yg mukanya kerek nak mamps.. kt mesin atm dia dok dpn. aku bkn nak skodeng tp klo badan dia dok kt tepi mesin sah2 aku nampak skrin kan.. oh dia cek baki rupanya.. maka ternampaklah baki akaun dia.. rm300.. aku siap komen lagi kt tiek..
bang bang, wlpon kete kita buruk tp duit kita lg banyak dr dia okehh hahahahaha
kejadian 2 dok beratur kt atm jugak. ada sorg kakak depan aku, pon badan dok senget kt atm, lalu ternampak la skrin.. oh dia pon check baki jugak.. ternampaklah olehku baki duit nya rm27k.. tp muka selange jek, selipar seret2 jek.. bila dh tekan2 duit kuar dr bank tanya tiek..
nampak tak kakak baju hitam td? dia pakai kete pe eh?
sibuk kan hahahaha conclusion : penampilan tak mencerminkan ketebalan/kenipisan poket

Tuesday, June 25, 2013

allergy

alololo si geramnyaa kt budak nihhh

 kemain masam kannn

 bila ibu dia tegur baru senyummm

rambut sikitt je, klo dina dulu lebat kemain..

raihanah dh masuk 11 bulan skrg
dh makan macam2 pon
baru bertatih
takleh berdiri lg
klo merangkak lajuuu je

aku baru tau dia allergy masa dia 8 bulan
pg mkn kt restaurant pastu aku gatai pi suap shark fin soup
kan dlm tu ada isi ketam
kendian tergaru2 la budak nihh
tak lama lps tu naik biji2 merah
kalut dah terus g klinik
dokter ckp allergy
tp bukan ekzema

ingtkan allergy seafood je
bila buat bubur kt dia kdg2 dia gatal jugak
then aku try n error
sehari2 buat bubur letak satu bahan jek
ayam - ok
ikan - ok
daging - ok
celeri - ok
brokoli - ok
cauliflower - ok
etc 
etc

then bila smpai turn carrot terus gatal takleh duduk
pkol 12 mlm bwk g klinik sbb dah naik bengkak kt muka
klo dh bengkak2 bahaya okeh
takut tersekat saluran pernafasan
then tahulah aku bahawa dia allergy carrot

ingtkan seafood ngan carrot je allergy
so aku suap la benda lain mcm biasa
skali tu masa mkn kt oldtown aku suap dia telor
skali tak sempat aku nak habiskan nasi lemak dh kena blk
sbb raihanah gatal2 n naik bintik2 merah
mmg kalut blk bg ubat
ubat allergy mmg aku standby kt umah
bila dh bg ubat lepas tu dia berry kuar sebijik telor

debo mak
takut yg amat klo dia allergy
kdg2 takut nak bg dia mkn
klo nk bg mkn benda baru mcm 'eat with risk'
ubat allergy kena standby br bleh try
sian awak nak
maafkan ibu kalau ibu tak jaga awak dengan baik
ibu cuba sedaya upaya do the best untuk anak2 ibu

tp bila kakak awak, dina mintak ibu belikan dia galaxy note2 8" mmg tak la kan
ibu pon pakai henpon cap ayam

sentap

ada sorang kawan saya kiranya berjaya buat bisnes
saya nampak kejayaan dia di news feed fb saya
saya berbangga juga dgn dia
bila dia share produk terbarunya saya tertarik
lalu saya pm dia utk membelinye
bukan satu tp tiga pek sekaligus
niat dihati untuk mencuba

dia reply kt saya dgn profesionalnya
bahasakan diri sbg supplier and customer
bukan aku-kau
saya pon treat sbg supplier-customer
saya tak kisah
walaupon dlm hati ada jugak niat nk tanya kabar
tp tak payahla

tak lama kemudian saya ternampak news feed dia tulis
friend is friend, bussiness is bussiness etc etc..
apakah ini?
saya terasa jugak
saya takde niat apa2
bila dia dh senang saya takde niat pon nak menempel
saya sedar siapa saya
saya tak mampu beli alpard maupon estima
saya hanya mampu bwk honda cabuk sahaja

itu yg saya takuti
saya takut org ckp saya nak menempel org
bila belom berjaya tanya kabar pon tak
bila dh berjaya ramai yg nak kawan
saya bukan camtu
saya takde niat pon
sbb saya sedar siapa saya