Sunday, August 22, 2010

salam hujung minggu

wah wiken dtg lg. mesti ramai yg gumbira n sonok kan.
wiken nie kami ade kt umh *tak merangkak kemana2*. so, bykla projek yg ade dlm kapla otak nie.. thinking to make tart nenas for raya. adik ipo aku ckp awalnyee.. tp bg saye xde mase. klo hr keje nk buat biskut malam tu? untung sabut timbul untung batu tenggelam *eh ade kaitan eh*.

ok semlm aku buat *kejap aku kejap saye* triffle. sbnrnye dh lama tak buat triffle. resipi pon kejap ingt kejap x. hehe. people who know me will know that i prefer to prepare appetizer or desert rather than main course*. so semlm sy buat triffle n somi saye buat main kos. hehe..adil bukan?

nie la trifflenye..

fruit koktail n fresh strawberry on top.

letak whipping cream smpai nak melimpah. sbnrnye lps letak whipping cream lg bagus klo letak jelly n fruit. tp sbb dh nk melimpah, so takleh nk letak. trus skip step tu.

side view
oh ya resipi triffle nie adalah resipi hentam semate2.
- first layer at bottom adalah kek gulung yg ditaburi fresh strawberry. sila pilih kek gulung yg sedap. klo saye pilih kek gulung berjem dr baker's cottage. utk fresh strawberry, sila potong kpd 4 n kalo strawberry beso, potong 6 *jgn letak sebijik2 kang tercekik lak hehe*
- second layer adalah jelly. sy pilih konyaku jelly yg mana adalah sgt mudah n cepat beku. dlm 5-10 minit dh beku. sementara tunggu jelly beku sila buat sos kastard dulu. oh sebelum tuang sos kastad, pastikan jelly dh beku ye *utk hasil yg lebih menawan kalbu*
- layer ketiga adalah sos kastad. buat sos kastad nie dgn masakkan susu sejat *ideal plg best!* ke dlm belange yg apinye sgt selow ok. pastu cairkan kastad dgn setgh cawan air n buh dlm susu n campurkan sikit gula. klo nk sos yg byk, bykkan bahan2. klo sy buat sedang2 saje. 3/4 tin susu ngan kastad 3 sudu bsr n gula 3 sd bsr *klo byk sgt kang manis sgt sbb kek gulung kan dh manis*. mase msk sos die jgn benti kacau sbb klo x nant berketul. bila jelly dh keras terus tuang sos di atasnye.
- layer ke4 adalh fruit koktel. sila toskan dulu isinye sbb kite taknak bg berair/cair sgt triffle nie. taburkan fruitnye itu diatas sos kastad.
- lapiskan fruit koktel ngan whipping cream.
- utk hasil yg lebih menawan lg gemilang, lapiskan whipping cream ngan jelly n taburkan buah2an utk hiasan *klo i dh x letak jelly sbb pyrex i dh melimpah tu*.
sekian resipi.

selamat mencuba *klo nk cuba* hahaha..
sbnrnye bukan sedap sgt pon. kami makan pon x abis. lps bukak pose trus 2 org nie ngap smpai separuh. smpai x larat nk makan nasi.
rase die biase2 jek. tiek ckp comparable to desert yg die makan dlm flight mase g melbourne dulu. hehehe.. *takde la teruk sgt kan mak masak, at least comparable*

3 comments:

  1. nk jugak buat huhu tp mase plan2 dah kene cantas huhu incik suami ckp die x suke mamam bende2 camni huhuhu i sedih...sib bek x beli bahan2 lg hihi kalo tak harus tuntut reimbursement huhu

    ReplyDelete
  2. erm klo en suami tak makan baik x pyh buat, nnt sape plak nk makan.
    sblm aku buat nie kan aku tanye tiek dulu. dan die kena berjanji die akan makan. hahaha..
    siap janji tu.

    ReplyDelete
  3. owhh..aku rasa org laki mmg xsuka mkn desert bagai ni la... lebih suka nasi+lauk...tp aku buat jugak utk diri sendiri hehe..sbb aku pun xsuka sgt masak main course yg biasa2 nih..kalo yg gempak2 ok la haha

    ReplyDelete